tilt testi;
Tilt Testi
Belli bir sebebi olmadığı bilinmesi ile kişinin bayılma ve geçici süreli bilinç kayıplarına maruz kalması olarak açıklanan Senkop atakları, tilt testi uygulanması sonucunda tespit edilerek tedavisi mümkün kılınmaktadır. Buna bağlı olarak senkop atağı geçiren kişinin bildirilen semptomlara verdiği yanıt son derece önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Bayılmak nörolojik bir olay olabileceğinden tespiti son derece incelikli olarak yapılmakta ve birçok farklı testten geçmek mecburiyeti bulunmaktadır.
Tilt Testi Nedir?
Tilt testi senkop denilen vazovagal bayılmaların atak sebeplerini ve sıklığını tespit etmeye olanak sağlayan bir tetkik olarak açıklanmakta, uygulaması ise dikkat çekici bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Sıklıkla bayılma durumuna maruz kalan ve bilinç kaybı yaşayan kişinin nörolojik olarak kişinin üzerinde etkisi olan tilt testinden geçeceği sırada aç karınla klinikte olması son derece önemli olmaktadır. Testten geçen kişiler masanın düzenli eğim ve düzleşmesinin yarattığı basınçtan etkilenerek bayıldıkları takdirde rahatsızlığa sahip oldukları anlaşılmaktadır.
Tilt Testi Nasıl Uygulanır?
Vazovagal bayılmaların sebebini ortaya çıkartmak amacı ile uygulanan tilt testi;
- 60 ila 80 derece eğimli bir masada eller ve ayaklar yatağa bağlı olarak emniyet kemeri ile güvenlik önlemleri alınması ardından, yatar pozisyondan açılı bir şekilde kaldırılarak her 5 dakikada bir nabız ölçümü gerçekleştirilir.
- İşlem toplamda 40 ila 45 dakika arasında sürmektedir.
- Hastanın aç olması son derece önemli olup, test loş bir oda da uygulanmaktadır.
- Kan basıncı ölçümleri periyodik olarak yapılmaktadır.
Tilt Testi Kimlere Uygulanır?
Sebebi bilinmeyen bayılmalar hususunda son derece etkili bir tespit yöntemi olarak tercih edilen tilt testi uygulaması ilginç bir yapıda olsa da direkt sonuç elde etmede sıklıkla tercih edilen bir değerlendirme yöntemidir.
Tilt testi yapılacak kişide aranan semptomlar arasında;
- Uzun süreli olarak hareketsiz ayakta durma ya da uzun zaman oturma ardından ani bir kalkış esnasında meydana gelen basınçtan etkilenerek bayılma gerçekleşmesi,
- Bilinç kaybı yaşanan sebepsiz ve zamansız bayılmalar,
- Yerin ayağın altından kayıyormuş hissi yaratması,
- Baş dönmesi,
- Bilinç bulanıklığı olarak bildirilmektedir.
Senkop denilen vazovagal bayılma ataklarının önüne geçmek için kişinin profesyonel bir sağlık hizmeti alması tavsiye edilmektedir. Diğer kalp sağlığı makalemde svt bilgilerini bulabilirsiniz?
Peki kalp sağlığı nasıl korunur => kalp sağlığı