SVT
Supraventriküler Taşikardi olarak bilinen tıbbi ismi ile SVT, özellikle çocuklarda sıklıkla rastlanan bir durum olarak karşılaşılmakta ve kişinin normalinden yüksek kalp ritim hızına sahip olması anlamına gelmektedir. Buna bağlı olarak teşhis konulabilmesi için öncelikle belirtileri üzerinden değerlendirme yapılmalı ve arkasından gerekli tetkikler sonrasında tanı verilmelidir.
Çocuklarda sıklıkla denk gelinen bu rahatsızlığa sebep olan durumlar değişiklik göstermekte olup, rahatsızlıktan mustarip ancak kalp hastalığı bulunmayanda çok sayıda kişi bulunmaktadır. Çocuklar üzerinde belirtilerden yola çıkarak şüphelenme sonucunda doktor muayenesi ardından tanı konulabilmektedir.
SVT Ne Demek?
Supraventriküler Taşikardi ismi ile anılan SVT bir çeşit kalp rahatsızlığı olarak, kalp ritim hızının normalin üstüne çıkmasından meydana gelmekte ve bu konuda kişinin hayatında olumsuz etkilere sebebiyet vermektedir. Belirtileri açık ve net olan, genellikle çocuklarda teşhis edilen bu rahatsızlık erken teşhis ile hayat kurtarmakta geç kalındığında ağır sonuçlara sebebiyet oluşturmaktadır.
SVT tanısında yardımcı olan unsurlar arasında başlıca gelen belirtiler olmakta arkasından doktor muayenesinde takibi istenen tetkikler belirleyici olmaktadır. Rahatsızlığın yarattığı ataklar esnasında, kişinin nefes almasına destek olunmalı, balon şişirme imkanı varsa gerçekleştirilmeli ve öğürme hissini uyandıran ıkınmayı gerçekleştirmesi istenir.
SVT Belirtileri Nasıl Meydana Gelir?
Genellikle çocuklarda meydana gelen Supraventriküler Taşikardi rahatsızlığı alkol ve kafein sıklıkla tüketen, enerji içeceği gibi gazlı içecekleri tüketen kişilerde de görülebilmekte, belli başlı belirtileri atak halinde meydana gelebilmektedir. Buna bağlı olarak rahatsızlığı meydana getiren belirtiler arasında;
- Huzursuzluk sebebi ile yaşanan uyku düzensizliği,
- Solunumda zorluk çekme, nefes alıp vermekte zorlanma,
- Beslenmekte ve yemek yemekte güçlük çekmek,
- Renkte solgunluk,
- Çarpıntı,
- Göğüste batma, ağrı ya da sızı,
- Halsizlik ya da çabuk yorulma hali,
- Baş dönmesi veya bayılma olarak belirtilmektedir.
Uzman hekimler eşliğinde konulan SVT tanısı sonrasında kişinin stresten uzak sakin bir yaşam sürdürmesi önerilirken, stres, kavga, huzursuzluk, pişmanlık, acı gibi duygular rahatsızlığı tetikleyen durumlar arasında yer almaktadır.
SVT Neden Meydana Gelmektedir?
Supraventriküler Taşikardi olarak isimlendirilen kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğu rahatsızlığı SVT erken bebeklik ve çocukluk döneminde yaygın olarak rastlanılan ancak düzensiz bir hayatı ve kötü alışkanlıkları olan yetişkinlerde de rastlanılan bir durum olarak nitelendirilmektedir. Buna bağlı olarak erken teşhis yapılan hastaların yüzde 90’ının normal yaşantısına devam edebilecek düzeyde iyileştikleri görülmekte olup, geç kalındığında istenmeyen olumsuzluklara sebebiyet verebilmektedir.
Supraventriküler Taşikardi Teşhisi Nasıl Konulmaktadır?
Supraventriküler Taşikardi hastalarında tedavi süreci erken teşhis ile meydana geldiğinde oldukça olumlu sonuçlara yol açtığı bilinmekte olup, 10 ila 15 dakika arasında meydana gelen atakların panik atak ile karıştırılmasından meydana gelen yanlış tedaviler felaketle sonuçlanabilmekte ve kişide iyileşme söz konusu olmamaktadır. Hastanın şikayetleri doğru bir şekilde değerlendirilmesi adına uzman bir hekim ile iletişim kurması gerekmektedir. Çekilen EKG ve hastanın anlattıklarına göre SVT teşhisi koymak mümkün olarak değerlendirilmekte ve uygun ilaçlar ile takip sağlanmaktadır.
Supraventriküler Taşikardi Tedavisi Nasıl Olur?
Supraventriküler Taşikardi tedavisinde en önemli aşama hastanın durumunu net ve kesin olarak tanımlayabilmek, hastanın durumunda bulunduğu hastalık seviyesini tespit etmekten geçmektedir. Buna bağlı olarak SVT tedavisinde hasta öyküsüne, eşliğinde gelen EKG’ler ve kalp rahatsızlıkları dışında hastalıklarına bağlı olarak tedavi tercih edilmektedir. aritmi alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gereken takip sürecinin son derece titiz meydana gelmesi oldukça önemlidir.
Hastalığın riskleri arasında;
- Zamanla oluşan hasardan kalbin yıpranması ve hasar alması,
- Yüksek oranda olmasa da hayati risk faktörü bulunması,
- Kalp kapakçıklarında sorun teşkil etmesi ve büyümeye sebep olması,
- Basınç oluşturarak kulakçıkta ciddi oranda hasar teşkil etmesi esas olarak gösterilmektedir.
Bazı SVT tiplerinde hayati güvenliği tehdit eden hususlar bulunsa da genel olarak Supraventriküler Taşikardinin yüksek oranda ölüm riski taşımadığı söylenebilmekte ancak SVT tedavisi görenlerin hayat standartlarını buna bağlı düzenlemeleri tavsiye edilmektedir.
Supraventriküler Taşikardi Tedavisi Sırasında Kişinin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Taşikardi rahatsızlığından mustarip kişilerin özellikle stresten ve huzursuzluktan uzak bir yaşam standardı bulunması ve yakınlarının bu kişilere bu koşulda destek sağlaması gerekmektedir. Tedavi başladıktan sonra hastanın kafasına göre ilaç kullanımını sonlandırması son derece yanlış bir tutum olacak ve kişinin sağlığını kötü etkileyecek sonuçlara sebebiyet oluşturabileceğinden şiddetle uyarılmakta, doktor takiplerinin aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir.