Pacemaker

29 Mart 2023

Pacemaker Bütün detaylar;

Pacemaker

Kalp hastalıklarında ve genel olarak yaşanan ritim bozukluklarının ilerleyen evrelerinde hastalığa dönüşmesi sonrasında durumun kötüleşme ihtimali olan şartlarda doktor tarafından önerilen Pacemaker Türkçeye kalp pili olarak aktarılmakta olup, kişinin kalbinde meydana gelen ritim bozukluğunu sona erdirmeyi amaçlamaktadır.

Kalp pili tedavisinden faydalanması tavsiye edilen kişiler başta olmak üzere tedaviyi uygulamaya karar veren kişilerinde akıllarında bulunan soru işaretlerini gidermeyi amaçlayan uzman hekimlerin bildirdiği üzere kalp pili son derece hızlı, basit ve güvenli bir tedavi yöntemi olarak, kalbi yorgun ve zayıf düşmüş kişilerin eskisi kadar iyi bir ritim dengesine sahip kalbe sahip olmalarını amaçlamaktadır.

Pacemaker Nedir? Ne İşe Yarar?

Kalp rahatsızlıklarında oldukça kolay ve rahat bir tedavi olanağı sunan kalp pili tıbbi olarak Pacemaker olarak ifade edilmekte olup, hasta kişinin yorgun kalbinde düzensiz oluşan ritmi düzenlemeye destek olmayı amaçlamaktadır. Buna bağlı olarak kalp pili kullanmayı düşünenlere açıklamak gerekirse, kalp pili; doğal olarak atması gereken şekline kalbin düzensiz ritmini sokmaya çalışmakta ve takip eden süreçte uyarılar göndermek suretinde kalp kaslarının uyarılmasını sağlamaktadır. Kalp pili kalıcı ve geçici olarak iki grupta bulunmakta ve kişinin hastalığının durumuna bağlı olarak doktor kararı ile uygulanmaktadır.

Pacemaker

Pacemaker

Pacemaker Hangi Durumlarda Tavsiye Edilmektedir?

Kalıcı ya da geçici olarak iki farklı seçenekte bulunan Pacemaker, yani kalp pili; kalp hastalığı bulunan kişilerde uygulanması doktor tarafından tavsiye edilen tedavi yöntemi olarak değerlendirilmektedir. Buna bağlı olarak kalp pili tedavisi yaptırabilen kişiler arasında;

  • Yaşlanmış ve yorgun düşmüş ileri yaştaki insanların kalp ritimlerini düzenlemek amacı ile,
  • Kalp krizi geçmişi bulunan ve geçmişten kaynaklı kalp hasarlarına maruz kalmış kişilere hasarın yayılmasını önlemek amacı ile,
  • Kalp ritim bozukluğu olan kişilerde ilaçla yapılan tedaviye sonuç alınamadığı durumlarda,
  • Tedaviler sonucu daha da gelişen rahatsızlık hislerine maruz kalındığında,
  • Kalp ritminde iletim sorunu yaşayan ve ritim bozukluğundan şikayetçi kişiler yer almaktadır.

Kalıcı Pacemaker Nasıl Takılmaktadır?

Kalıcı olarak kalp pili takılması gerekilen hastalarda pacemaker yani kalp pili takılacağı zaman ilk olarak yapılan işlem anestezi olmakta ve kişi baygın durumda bulunmaktadır. ciltte açılan 3 ila 5 cm arasında bir kesik içerisine ince teller ile kalp pili itina ile yerleştirilmekte ve hastanın teni kapatılmaktadır.

Adaptasyon sürecinde kişinin baş dönmesi, huzursuzluk, mide bulantısı, çarpıntı gibi yan etkiler yaşaması son derece normal bir durum olarak nitelendirilmekte olup, kısa sürede bu yan etkilerin geçeceği uzman hekimler tarafından bildirilmektedir. Kalıcı kalp pili takılacak olan kişilerin ameliyatları hemen hemen 45 dakika sürmekte olup hasta cerrahi işlem sonrasında ertesi gün taburcu edilmektedir.

Pacemaker

Pacemaker

Geçici Pacemaker Nereye Takılır?

Kalp rahatsızlıklarının başında gelen çarpıntı şikayeti ile acillere başvuran kişilerde yapılan tahliller sonucunda kişinin farklı ciddi rahatsızlıkları ortaya çıkabileceği gibi, bu durum hiçbir sorun teşkil etmeyen ciddi bir sorun olmak zorunda değildir.

Kalp rahatsızlıklarının ciddi seviyelere ulaştığı özellikle ileri yaş grubunda meydana gelen hastalıklar sonrasında çarpıntı ve bu gibi belirtiler artış göstermekte olup, 40 yaş sonrasındaki kişilerde bu durum yaygın bir artış göstermektedir.

Geçici kalp pili takılacak olan kişilerde kalıcı kalp pili takılacak olan kişiler ile aynı işlemlerden geçmekte ve kalbe yerleştirilen elektrodlar ile ritim denge altına alınmaktadır. Bunun ardından Pacemaker uygulaması yapılan kişinin kalbine yerleştirilen pil vücudun dışında yer alan bir jeneratöre bağlanmakta ve kişinin kalp ritimleri düzenlenmektedir. Kalp pili oldukça güvenli bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Pacemaker Prf. Dr. Sedat Köse

Pacemaker Prf. Dr. Sedat Köse

Ekstra atım olarak da adlandırılan, kalbin fazladan ritim üretmesi durumu ekstrasistol nedir ? sayfamızdan bilgilendirme yapılmıştır.

Benzer Yazılar

Tilt Testi

Tilt Testi

Tilt testi senkop denilen vazovagal bayılmaların atak sebeplerini ve sıklığını tespit etmeye olanak sağlayan bir tetkiktir.

Kalp Pili Kontrolü

Kalp Pili Kontrolü

Kalp rahatsızlıklarında oldukça kolay ve rahat bir tedavi olanağı sunan kalp pili tıbbi olarak Pacemaker olarak ifade edilmektedir

SVT

SVT

Aritmi rahatsızlığına sahip bireylerde fark edilen belirtiler. Ciddi kalp çarpıntısı, Göğüste sıkışma, ağrı ya da basınç hissi, Sersemlik ve bilinç bulanıklığı