Kalp Çarpıntısı Tedavisi
Kalp çarpıntısı, kalbin ritminin normal atış hızından daha yüksek bir hızla atması olarak ifade edilmekte olan rahatsızlıktır. Kalp ritminin kişiyi rahatsız edecek ve yaşam tarzını etkileyecek derecede artması kalp çarpıntısı olarak adlandırılmaktadır. Ancak kalp çarpıntısı bir hastalık değildir. Zira kalp çarpıntısı başka bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kalp Çarpıntısı Sebepleri
Kalp çarpıntısının pek çok sebebi olabilmektedir:
- Aşırı hızlı ve uzun bir egzersiz kalp çarpıntısına neden olabilmektedir.
- Stres,
- Ani korku ve kaygı,
- Aşırı gerginlik yaratacak durumlar,
- Uzun bir süre sigara içmeme durumunun ardından üst üste hızlı bir şekilde sigara içilmesi,
- Aşırı alkol tüketimi,
- Gün içerisinde fazla miktarda çay, kahve ve kola gibi kafeinli içecekler içilmesi,
- Kansızlık,
- Tiroit rahatsızlığı,
- Diyet ve depresyon hapları gibi ilaçlar,
- Menopoz,
- Hamilelik,
- Kan şekerinin düşmesi,
- Günlük ihtiyacımız olan vitaminlerin bir süre alınmaması,
- Günde 8 saatten az uyunmasının alışkanlık haline gelmesi ve uzun süre uykusuz kalınması gibi durumlar kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir.
Kalp çarpıntısı tedavisi için pek çok yöntem uygulanabilmektedir. Ancak öncelikle kalp çarpıntısına neyin neden olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Kimi zaman farklı hastalıklar kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir. Bu nedenle kalp çarpıntısı tedavisi nin ilk aşaması belirtileri iyi takip etmek ve çarpıntıların nedenlerini araştırmaktır. Kişinin göğsünde bir kuş kanat çırpıyormuş gibi kısa süren bir his oluşması, göğüste dolgunluk hissetmek, kalp atışlarının neredeyse kulaktan duyulması ve hissedilmesi gibi durumlar kalp çarpıntısının belirtilerindedir. Bunun yanında göz kararması, baş dönmesi, göğüste ağrı ve sıkışma gibi belirtiler de görülebilmektedir.
Kalp çarpıntısı tedavisinde teşhis de oldukça önemlidir. Kalp çarpıntısı teşhisi için öncelikle EKG çekilmesi ve bazı tahlillerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca efor testi uygulanarak da kalp damarlarında bir sorun olup olmadığı araştırılabilmektedir. Çarpıntının altında yatan sebebin araştırılması kalp çarpıntısı tedavisi için oldukça önemli olsa da yaşam tarzını değiştirmek, stres, sigara, alkol gibi sağlığı olumsuz etkileyecek şeylerden uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca vücudu çok fazla zorlayacak ve yoracak hareketlerden, işlerden ve egzersizlerden de uzak durulması doğru bir davranış olacaktır.
Kalp çarpıntısı yaşayanların öncelikle sakin kalmaları, panik ve heyecan yapmamaları gerekmektedir. Zira bu durumda kalp çarpıntısı daha da şiddetli olacaktır. Sakince derin nefesler almak ve öksürmeye çalışmak en doğru davranışlardandır. Ayrıca elleri soğuk suya tutmak ve bir bardak soğuk su içmek de oldukça faydalı olacaktır. Ancak özellikle de baş dönmesi, göz kararması, nefes darlığı gibi durumlar var ise hemen bir ilk yardım çağrısında bulunulması gerekmektedir. Kalp çarpıntısı yaşayan kişilerin yanında bulunanların sakinliklerini korumalarında ve hastayı daha da panikletmemelerinde de büyük fayda vardır.