Ekstrasistol
Kalp rahatsızlıkları arasında yer alan ve kişinin kalp atışı normal ilerlerken ortaya çıkan teklemeler olarak açıklanan ekstrasistol kalbin olması gerekenden daha fazla atmasına sebep olduğundan yorulmasına ve zayıf düşmesine sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak ekstrasistoller kalp kasını bir zaman sonra zedelemeye başlamakta ve yapısını bozmaya devam etmektedir.
Ekstrasistol Nedir? Kalbe Zararları Nelerdir?
Ekstrasistol adı verilen ve Türkçeye atım olarak çevrilen bu kelime kalpte oluşan ekstra, yani fazla sayıda ritim oluşmasından bozukluk meydana getirmekte olup düzeni bozmaktadır. Buna istinaden kalbin yapısında ve dokusuna çok olmasa da zaman içerisinde bir miktar zarar veren bu durum tıbbi olarak kontrol altına alınabilmektedir.
Aşırı stres altında sürdürülen yaşamlarda, sıkıntı ve sorunların kafadan atılamadığı durumlarda, kaygı bozuklukları ve yanı sıra alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddeleri kullanan kişilerde sıklıkla görülen ekstrasistol, ilaçların yanlış kullanımı ya da düzensiz kullanımından da kaynaklanabilmektedir.
Ekstrasistol Belirtileri Nelerdir?
Ekstra atım olarak da adlandırılan, kalbin fazladan ritim üretmesi durumu ekstrasistol, kişiler üzerinde birçok olumsuz etki yaratabilen son derece rahatsız edici olarak nitelendirilmektedir. Buna bağlı olarak Ekstrasistol rahatsızlığının belirtileri arasında yer alan unsurlar;
- Dinlenme sırasında hiçbir sebep yokken meydana gelen ek atımlar, çarpıntılar ya da kalbin duracakmış gibi hissetmesi,
- Kalp atışının bir anda hızlanması ve kişinin panik atak geçiriyormuş gibi hissetmesine sebep olması,
- Kısa süreli kalp durması ardından güçlü bir çarpma hissi,
- Çarpıntı ve huzursuzluk hissi,
- Nefes darlığı problemleri oluşturmaktadır.
Ekstrasistol Kimlerde Meydana Gelmektedir?
Ekstrasistol olarak adlandırılan bu rahatsızlık verici problemin birçok insanda gerçekleşebileceği bildirilirken yaşam kalitesini düşürmekte ancak yaygın bir şekilde ölüm riski bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak kişinin rahatsızlık ile alakalı her türlü bilgiyi edinmesi gerekmekte ve ekstrasistol rahatsızlığı kimlerde gelir merak etmektedir.
Uzman doktor açıklamalarına bağlı olarak tıbbi bir kalp rahatsızlığı olarak bilinen ekstrasistol yani kalp ritminde normalin üstünde atım gerçekleşmesi durumu bazı sorunlar yaratarak yaşam kalitesini düşürmektedir. Buna bağlı olarak rahatsızlığın meydana gelebileceği kitle;
- Dengesiz ve düzensiz beslenerek yaşamını sürdürenler,
- Uyku düzeni bulunmayan kişiler,
- Yağlı ve şekerli gıdaları fazlasıyla tüketenler,
- Tansiyon hastaları,
- Şeker hastaları,
- Anksiyete bozukluğu olanlar,
- Kaygı durum bozukluğuna sahip kişiler,
- Stres ve sinir içerisinde olaylar yaşayanlar,
- Öfke kontrolünü sağlayamayan bireyler sıklıkla bu problem ile hekimlere başvurmaktadır.
Ekstrasistol Nasıl Hissettirir?
Ekstrasistol rahatsızlığından mustarip kişilerin problem ile alakalı tüm tetkikleri yaptırabileceği ve takibini doğru bir şekilde sağlayabileceği uzman bir hekim bulmak durumunda bulunmaktadır. Ağır spor egzersizleri ile uğraşan, düzensiz beslenen kişilerde meydana gelen bu rahatsızlığı başlıca tetikleyen unsurlar arasında alkol ve sigara yer almakta olup, kişinin stres seviyesi ile doğrudan alakalı bir konu olarak bildirilmektedir.
Ekstrasistol olarak belirtilen kişinin kalp ritminin artışına ve normalin üstüne çıkmasına sebep olan bu durumun meydana getirdiği hisler arasında;
- Kalpte yoğun bir şekilde hissedilen ağrı, sızı, acı hissi,
- Solgun renkte bir cilt,
- Anksiyetede artış,
- Panikatak hissine benzer kalp sıkışması,
- Nefes darlığı ve nefes alamıyormuş gibi hissetme,
- Zayıflık ve yorgun hissetme hali,
- Sıcak basması ve terleme hali,
- Korku ve sıkıntı hissi yaratmaktadır.
Ekstrasistol Rahatsızlığını Tetikleyen Durumlar Nelerdir?
Rahatsızlığı tetikleyen başlıca unsurlar arasında kişinin düzensiz yaşamı, yaşam kalitesinin düşüklüğü, uyku düzeni ve beslenme düzeninin dengeli olmaması, alkol ve madde kullanımı gibi kötü alışkanlıklara sahip olması, stres ve sinirden uzak kalamaması ve öfke kontrolünü dengeli bir şekilde tutamaması bulunmaktadır.