Aritmi
Kalp insan vücudunda dengeyi ve düzeni sağlayan en önemli unsur olarak nitelendirilmekte olup, kalbin doğru düzgün çalışmadığı durumlarda kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği bilindiği gibi, sağlığını son derece ciddi tehlikelere sokabilmektedir. Buna bağlı olarak kişinin ritim bozukluğu olarak adlandırılan aritmi konusunda son derece dikkatli davranmaları ve düzenli kontrollerini aksatmamaları tavsiye edilmektedir.
Aritmiler ve ritim bozuklukları sonucu kalp krizine sebebiyet verebilecek ve ölüm riskini arttıracak olan ciddi problemler teşkil eden sağlık sorunları olarak bildirilmektedir. Bu tip rahatsızlıkların meydana geldiği kalp sağlığının son derece önemli olmasından ötürü düzenli doktor kontrolünde bulunmak ve doktor tavsiyelerine göre yaşayış biçimini şekillendirmek gerekmektedir.
Aritmi Belirtileri Nelerdir? Aritmi Nasıl Fark Edilir?
Aritmi olarak ya da ritim bozukluğu şeklinde ifade edilen, insan vücudunun en önemli parçası olan kalpte gerçekleşen çarpıntı sayesinde fark edilmeye başlanmakta ve rahatsızlığa sahip kişinin hayat kalitesini ciddi oranda etkilemektedir.
Aritmi rahatsızlığına sahip bireylerde fark edilen belirtiler;
- Ciddi kalp çarpıntısı,
- Kalbin atışlarında ritim düzensizliği ve yükselip alçalması,
- Göğüste sıkışma, ağrı ya da basınç hissi,
- Boşluğa düşermişçesine hissettiren durumlar meydana gelmesi,
- Nefes darlığı
- Kaygı ve terleme,
- Sersemlik ve bilinç bulanıklığı
- Baş dönmesi arkasından gelen bayılma hissi olarak bilinmektedir.
Aritmi İnsan Yaşamını Nasıl Etkiler?
İnsan yaşamına son derece olumsuz etkileri bulunan ve yaşam kalitesini ciddi oranda azaltan Aritmi rahatsızlığına bazen sebep olan konular tespit edilebilse de bazı durumlarda sebebi bulunamamaktadır. Aritmi rahatsızlığının insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri arasında;
- Kalp krizi geçirme olasılığını arttırması,
- Önceden yaşanan kalp krizi öyküsünde kalp dokusunun zarar görmesi ve yıpranması,
- Kalp yapısında değişikliklere sebep olması,
- Tiroid bezini aktifleştirmesi ya da az çalışmasına sebep olmasından yaşanan dengesizlikler,
- Şeker hastalığı,
- Uyku apnesi olarak adlandırılan uyku esnasında horlamanın yoğunlaşması oalrak bilinmektedir.
Aritmiye sebep olan konuların başında kişinin sahip olduğu kötü alışkanlıklar (sigara, alkol ya da madde) kafein kullanımının sıklığı, stresli bir hayat sürdürmek olarak bildirilmektedir.
Kötü Alışkanlıklar Aritmiye Sebep Olur Mu?
Kötü alışkanlıkların insan yaşamı üzerinde oldukça geniş çaplı olumsuz etkileri bulunmakta ve bu etkiler zaman ilerledikçe insan hayatında olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak sigara, alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara sahip olan kişilerde aritmi rahatsızlığı sıklıkla tespit edilmekte ve bu alışkanlıklar terk edilerek sağlıklı bir yaşam tercih edilmediğinde sonucu ölüm riskini yükselten kalp krizleri ile gerçekleşmekte olup kişinin yaşamına mal olabilmektedir.
Aritmi Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Aritmi hastalığından muzdarip olan kişilere önerilen yaşam tavsiyeleri arasında;
- Sağlıklı beslenen, kötü alışkanlıklardan uzak durarak, sağlığını korur biçimde yaşam sürdürmek,
- Kontrollerini aksatmadan doktor kontrolünde bir yaşam sürdürmek,
- Verilen tedavi esaslı ilaçları aksatmadan kullanmak,
- Düzenli spor ve yürüyüş yapmak,
- Ağır aktivitelerden kaçınmak yer almaktadır.
Aritmik kalp ritim bozukluğuna sahip kişilerin günlük hayatlarında stresten uzak ve sakin bir yaşam sürdürmesi tavsiye edilmekte olup, yakınları bu konuda özellikle uyarılmakta ve şartların hasta kişiye uyumlu olması için destek sağlamaları beklenmektedir.
Aritmi Tedavisi Bulunan Bir Sağlık Problemi mi?
Aritmi tedavisi bulunan bir rahatsızlık olarak değerlendirilmekte olup, tedavi görecek hastaların tüm sağlık kontrollerinden geçtikten sonra doktor kontrolünde tedavi görmesi yaşam kalitesini arttırmaya sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak Aritmik bozukluk rahatsızlığından mustarip kişilerin doktor randevularını aksatmamaları ve ilaçlarını günü gününe saati saatine kullanmaları önemle tavsiye edilmektedir. Hastaların tedavi süresince kendi kendilerine tedaviyi yarıda kesmemesi gerekmektedir.
Kalp Ritim Bozukluğunun Nedenleri için ziyaret edebilirsiniz.