Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi:
Kalp, sağlıklı bir insanda dakikada ortalama 60- 100 defa atmakta ve belli bir ritme sahip olmaktadır. Ancak bazı durumlarda kalp ritminde bozulmalar olabilmektedir. Bu ritim bozukluğuna ise aritmi denmektedir. Aritmi yani bir diğer adıyla çarpıntı, kalp atışlarının kişi tarafından normalden farklı hissedilmesidir. Çarpıntı sırasında kişilerde kalp atışlarında hızlanma, yavaşlama ya da düzensizleşme görülebilmektedir. Kalp kasının kasılma düzeninde ortaya çıkan her çeşit sapma ritim bozukluğu olarak adlandırılır.
Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi
Kalp ritminin bozulmasının pek çok sebebi bulunmaktadır.
- Kalp damar hastalığı ( özellikle de koroner arter hastalığı)
- Kandaki elektrolit dengesizliği
- Kalp kasındaki rahatsızlıklar ve değişimlikler
- Kalp krizi ile birlikte oluşan hasarlar
- Kalp ameliyatı sonrasındaki iyileşme süreci
Aslında düzensiz kalp ritimleri normal ve sağlıklı kişilerde de görülebilen bir durumdur. Kimi zaman zorlu ve yorucu işlerde çalışılması, kimi zaman stresli bir iş gününde ve kimi zaman da yorucu bir egzersiz ile birlikte kalp ritim bozukluklarının oluşabilmesi oldukça normal bir durumdur.
Kalp ritim bozukluğunun pek çok çeşidi de bulunmaktadır.
- Atrial prematür ( erken atımlar)
- Ventriküler prematür
- Atrial fibrilasyon
- Atrial flutter
- Paroksismal supra ventriküler takikardi
Kalp ritim bozukluğu tedavisinde en önemli unsur teşhistir. Zira ritim bozukluklarının nedenlerinin bulunması, tedavi edilebilmesine de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle de çeşitli teşhis yöntemleri mevcuttur. EKG, ritim holter, efor testi, ekokardiyogram, kardiyak kateterizasyon, elektrofizyolojik çalışma (EPS) gibi teşhis uygulamaları kalp ritim bozukluğu tedavisi için uygun teşhis yöntemleridir.
Kalp ritim bozukluğu tedavisi, aslında rahatsızlığın çeşidi ve ciddiyetine bağlı olmaktadır. Kalp ritim bozukluğu tedavisi nde öncelikle yaşam tarzının değişmesi gerekmektedir. Zira stresten uzak, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar olmadan, kafeinli içecekleri fazla tüketmeden yaşanması kalp rahatsızlıklarının tedavisinde ve oluşmamasında en önemli adımı oluşturmaktadır. Ancak yaşam tarzındaki değişikliklerin yanı sıra antiaritmik ilaçlar, kardiyoversiyon ya da defibrilasyon ( elektrik şoku ile tedavi), kalp pili (pace maker), kateter ablasyon ve cerrahi müdahale de kalp ritim bozukluğu tedavisinde önemli etki sağlayan yöntemlerdendir.
Kalp ritim bozukluklarının tedavisi için çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar kalp hızını kontrol altında tutarak aritmiyi baskılamaktadırlar. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlarla da ritim bozuklukları önlenebilmektedir.
Kimi zaman öksürük ve gribal enfeksiyon ilaçları da kalp ritmine etki etmektedir. Bu nedenle bu tür ilaçların bırakılması da aritminin düzelmesine yardımcı olmaktadır. Ancak ilaç kullanımı ve çeşitli uygulamalar aritmiyi önlemiyorsa kardiyoversiyon gerekmektedir. Bu uygulamada kısa süreli bir anestezi ile göğüs duvarından kalbi senkronize eden ve normal ritmin tekrar başlamasını sağlayan bir elektro şok verilmektedir. Bu elektro şok ile kalp tekrardan eski düzenli ritmini yakalayabilmektedir. Elektro şoku ise kardiyoverter/ defibrilatör adı verilen bir taşınabilir cihaz sağlamaktadır.