Kalp Pili
Kalp ile alakalı ileri seviye rahatsızlıkları bulunan ve cerrahi çözüm arayışına çözüm olanağı olarak sunulan kalp pili, bu konuda rahatsızlık yaşayan kişilere çare olmakta ve yaşam kalitesinde artışa sebebiyet yaratmaktadır.
Kalp pili konusunda tereddütlü ve kafası karışık kişilerin uzman hekimlerden ve profesyonel kliniklerden destek alması konusunda uyarılar yapılmakta ve kalbe bağlı rahatsızlıklar konusunda hastaların muhakkak kontrollerinde düzenli olmalı ve gerekli takipleri yaptırmaları tavsiye edilmektedir.
Kalp Pili Neden Takılır?
Kalp rahatsızlıkları olan, kalbi düzenli olarak işlevini gerçekleştiremeyen, zayıf ve güçsüz bir kalp işlevine sahip olan kişilere tavsiye edilen kalp pili özellikle ileri yaşta hastalara olanak olarak sunulmaktadır. Kalbin elektriksel akımını işlevini doğru gerçekleştirmesi amacı ile düzenleyen ve doğru hız ile zamanda çalışmasına olanak sağlayan kalp pili, yavaşlayan ve zayıf düşen kalbe destek olmak amacı ile tedavi olarak uygulanmaktadır.
Kalp Pili Nasıl Takılır?
Kalp pili tedavisi uygulanacak olan kişiye öncelikle tedavi gördüğü poliklinik ve uzman hekim tarafından gerekli kan tahlilleri ve diğer tetkikler gerçekleştirilir. Tüm sonuçlar temin edildikten sonra kişinin ameliyatı gerçekleştirebilecek olduğuna karar verildiğinde hasta ameliyata alınır.
Kalp pili takmak amacı ile açılan 3 ila 4 cm bir kesik ile lokal anestezi altındaki hastanın toplar damarları arasına kalp pili uzman hekim ve asistanları tarafından yerleştirilmektedir. Kasların ve damarların arasına kusursuz bir şekilde yerleştirilen kalp pilinin bulunduğu kesi dikilir ve ameliyat tamamlanmış olur.
Kalp Pili Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Kalp pili takılacak olan kişinin gerekli testler ve tahliller yapıldıktan sonra ameliyata alınması ve çıkması arasında minimum 25 dakika ila maksimum 45 dakika bir süre bulunmaktadır. Kalp pili takıldığı sırada en sık tercih edilen nokta sol omuz olmakta ve bunun sebebi olarak toplumun büyük kısmının sağ elini kullanması belirtilmektedir. Elde güç kaybına yol açabilen tedavi bu hususta itina ile planlanmaktadır.
Kalp Pili Takılan Kişinin Yaşam Kalitesi Artar Mı?
Kalp pili takılması kişinin yaşam kalitesini yükseltecek etkilere sebep olmaktadır. Bunların başlıcaları arasında;
- Kalp ritmini zaman ve hız açısından düzenlemesi,
- Kalbin eskisi kadar hızlı ve kusursuz olarak çalışmasını sağlaması,
- Yorgun ve zayıf düşmüş kalbe destek olması ve kişinin basit işlerini gerçekleştirmesine olanak sağlaması olarak bildirilmektedir.
Bu sebeplerde göz önünde bulundurulduğunda kalp rahatsızlığı yaşayan ve doktor kontrolünde kalp pili takılması tavsiye edilen kişinin bu teklifi göz önünde bulundurması sağlığı açısından son derece faydalı bir durum olacaktır.
Yaşam kalitesini önemli ölçüde arttıran kalp pili;
- Nefes darlığı,
- Çabuk yorulma,
- Göğüste sıkışma ve ağrı,
- Kalpte batma, çarpıntı,
- Baş dönmesi gibi durumları ortadan kaldırmakta son derece etkili bir çözümdür.
Kalp Pili Ameliyatı Riskli Midir?
Kalp pili ameliyatı son derece düşük riskli bir ameliyat olarak değerlendirilirken, diğer kalp ameliyatlarına ve cerrahi işlemlere kıyasla hem yüzde 90 başarı oranı bulundurmakta hem de son derece basit bir işlem olarak nitelendirilmektedir. Kalp pili ameliyatlarında olumsuz bir durum yaşanması ve bir problem çıkma olasılığı yüzde 1 ila 3 arasında değerlendirilmektedir.
Uygulama sonrasında hastanın pile alışması sırasında birkaç gün baş dönmesi, bilinç bulanıklığı ve sersemliğe sebep olduğu bilinmekte ancak bunların kısa süreli yan etkiler olduğu bildirilmektedir. Hasta kalbin iyileştirilerek, eskisi kadar düzgün ve doğru hızda çarpmasına destek olan kalp pili tedavisi dünya genelinde en sık tavsiye edilen kalp tedavileri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Kalp pilleri (pacemaker), kalbin yeterli elektriksel uyarıyı oluşturamaması ve/veya tüm kalp dokusuna yeterli şekilde ulaştıramaması durumundakalbin ritmini oluşturan ve düzenleyen elektronik cihazlardır.İlk çıkış amacı kalbin yavaş atması sonucu gelişen rahatsızlıkları tedavi amacını taşırken son yıllarda ritim bozukluklarında (antitaşikardik piller, otomatik şok cihazları olan yerleştirilebilir kardiyoverter-defibrilatörler [ICD] ve kalp yetmezliğinde (biventriküler piller- kalp senkronizasyon tedavisi) de kullanılmaya başlanmıştır.
Kalıcı kalp pilleri elektriksel uyarı üretici bir jeneratör ve üretilen bu elektriksel uyarıyı kalp dokusuna iletilmesini sağlayan elektrot denilen tellerden oluşmaktadırlar. Kalıcı Kalp Pillerinın uyarıyı üreten jeneratörleri günümüzde 10-15 gr ağırlığında olup Lityum içerikli bataryalar taşımaktadır. Bu bataryalar vücutta sağ veya sol göğüs duvarı içine, karın içine konulabilmektedir. Jeneratörde üretilen eletriksel uyarıyı kalp dokusuna taşıyan elektrot telin bir ucu jeneratöre bağlı olup diğer ucu kan damarları içinden geçirilerek kalbin atriyumu veya ventrikülü içine yerleştirilmektedir.
İşlem genelde lokal anestezi ile, göğüste kalbe giden büyük toplar damarların içinden elektrod denilen ince tellerin kalbin kulakçık ya da karıncıklarından birine veya her ikisine yerleştirilmesi ve bunların göğüs cildi altına yerleştirilen bir jeneratöre bağlanması şeklinde yapılır. Bu, genelde 30-60 dakika süren bir işlemdir. Uygulamadan sonra 24 saat yataktan kalkmadan yatmanız gerekebilir. Hastanede yatış süresi 2-5 gün olabilir. İşlemden 6-10 gün sonra dikişler alınacaktır.
Kalıcı kalp pili uygulaması küçük ölçekli bir cerrahi işlemdir. Dolayısıyla uygulamada bazı komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Ancak bu işlemlerde komplikasyon riski oldukça düşüktür ve çoğu kez hayati önem taşımaz. Uygulama sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar arasında damara girerken akciğer zarının yırtılması, toplardamar yerine iğnenin atar damara girmesine bağlı kanamalar ve ritim bozuklukları sayılabilir. İşlemden sonra yara yerinin mikrop kapması da olasılıklar arasında olmakla birlikte bu seyrek görülen bir durumdur. Bunu önlemek üzere koruyucu antibiyotik tedavisi verilecektir. Takılan Kalıcı Kalp Pilinin çalışma hızı hastanın ihtiyacına göre dışarıdan ayarlanabilmektedir. Hastanın hastalığına, pilin özellikleri ve çevresel faktörlere bağlı değişmekle birlikte pillerin ortalama ömrü 5-10 yıl arasında değişmektedir, jeneratör içindeki elektronik sistem sayesinde belli aralıklarla yapılan pil kontrolleri sırasında cihaz ortalama ne kadar ömrünün kaldığını göstermekte ve bu şekilde zamanında jeneratör değişimi yapılmaktadır.